ΔΕΥ-ΠΑΡ: 10:00πμ - 10:00μμ

Ιωάννης Εμ. Σταθάκης

Ιωάννης Εμ. Σταθάκης
Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής.
Book appointment
We are here for you

Book appointment

Specialty Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής.
Work Days

Πρ. Διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής

Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος Σπουδών των ειδικευομένων ψυχιάτρων στο Ψ.Ν.Θ. και του ψυχαναλυτικού σεμιναρίου.

Το 1985 ορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας επικεφαλής ομάδας λειτουργών ψυχικής υγείας που μελέτησε επί τόπου τις ψυχικές δομές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και στη συνέχεια πρότεινε στο υπουργείο συγκεκριμένο σχέδιο για την αναμόρφωση των ψυχιατρικών δομών και γενικά του εκσυγχρονισμού της ψυχικής υγείας της πατρίδας μας.

Το 1996 από κοινού με τον καθηγητή Ιωάννη Γκιουζέπα, ίδρυσαν και εγκατέστησαν τον ψυχιατρικό τομέα στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» τον οποίο διεύθυνε μόνος του από το 1998-2012.

Μετείχε σε πολλά ψυχιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως ομιλητής ή μέλος στρογγυλών τραπεζών και εκπόνησε πλήθος μελετών ψυχιατρικού και ψυχοθεραπευτικού περιεχομένου.

Συγγραφική Δραστηριότητα

Από τις εκδόσεις Πατάκη εξέδωσε το 2000 το «Στοιχειώδες Εγχειρίδιο Ψυχανάλυσης» του προέδρου της Αμερικάνικης Ψυχαναλυτικής Ένωσης και της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας της Ν. Υόρκης Τσαρλς Μπέννερ.

Στο ανώτερο σύγγραμμα (σήμερα 8η έκδοση) εκτός από την απόδοση στα ελληνικά του κειμένου, έχει εκπονήσει εκτεταμένο πρόλογο και επίλογο με επεξηγηματικά σχόλια ανά κεφάλαιο καθώς και πρωτότυπο σχεδιασμό της ζωής και του έργου του Σίγκμουντ Φρόυντ. Το βιβλίο προλογίζει ο Στάθης Λυμπεράκης καθηγητής του πανεπιστημίου Μόντρεαλ Καναδά

Επίσης από τις εκδόσεις University press κυκλοφόρησε το 2001 σε μετάφραση και σχόλια το «Ατομική Ψυχοθεραπεία και η επιστήμη της Ψυχοδυναμικής» του David Malan από την Taviston Clinic του Λονδίνου. Το βιβλίο προλογίζει ο Θέμης Κατριός πρόεδρος της ψυχαναλυτικής εταιρείας Β. Ελλάδος.

Ακόμη για τις ανάγκες της ψυχιατρικής Κλινικής του Δημ. Νοσοκομείου κυκλοφόρησε με ατομική έκδοση μεταφρασμένο και σχολιασμένο το «Η ψυχιατρική στο Γενικό Νοσοκομείο» από την ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Της Μασαχουσέτης.

Τελευταία έχει παρουσιάσει σε ομιλία διαλέξεις σε Λέσχες Βιβλίου ανά την Ελλάδα (Χανιά, Κοζάνη, Βόλος, Θεσσαλονίκη) ψυχαναλυτικές διερευνήσεις της ζωής και των έργων Ελλήνων ποιητών – συγγραφέων (Ελύτης, Σολομός, Παπαδιαμάντης)

Υπό έκδοση είναι το πόνημα «επιθυμία και ενοχή στη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη».