Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, έως το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και αναπηρίας, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, και πιθανότατα θα ανέλθει στην πρώτη θέση αργότερα.
Τι είναι λοιπόν στην πραγματικότητα αυτό που ονομάζουμε “κατάθλιψη”; Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα και μπορεί να μην σχετίζεται πάντα με δυσάρεστα γεγονότα της ζωής (π.χ. θάνατο αγαπημένου προσώπου ή αποχωρισμό) δηλαδή, μπορεί να έρχεται και “από μόνη της”. Το άτομο νιώθει μελαγχολικό, χωρίς διάθεση και ενδιαφέροντα, εγκαταλείπει αγαπημένες του δραστηριότητες, νιώθει να μην του προσφέρει ευχαρίστηση η ζωή, βιώνει ένα αίσθημα “κενού ‘ ή αδράνειας, ή ακόμα μπορεί να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες μηχανικά χωρίς να τις ευχαριστιέται. Μπορεί επίσης να αισθάνεται ανεπαρκές, ανάξιο, ένοχο, ότι δεν αξίζει σαν άνθρωπος και να φτάνει να κατηγορεί συνεχώς τον εαυτό του.
Σε πολύ σοβαρές μορφές μπορεί να υπάρχουν σκέψεις ή και απόπειρες αυτοκτονίας.
Επιπρόσθετα, και ιδιαίτερα στις σοβαρές μορφές, το άτομο μπορεί να μην έχει όρεξη για φαγητό, να χάνει βάρος, να έχει διαταραγμένο ύπνο, να μην έχει σεξουαλική επιθυμία και να αισθάνεται σωματική κόπωση και ελαττωμένη ενέργεια.Συχνά συνυπάρχουν διάφορα σωματικά ενοχλήματα όπως πόνοι (κεφαλαλγίες, ημικρανίες, οσφυαλγίες, κτλ), αίσθημα “πλακώματος” στο στήθος, μυϊκές κράμπες, “φουσκώματα” στο στομάχι, κ.ά. Έτσι, ιδιαίτερα σε ηπιότερες μορφές κατάθλιψης που μπορεί να διαρκούν χρόνια, το άτομο ενδέχεται να έχει “συνηθίσει” την καταθλιπτική του διάθεση και να πηγαίνει από γιατρό σε γιατρό για τα παραπάνω σωματικά συμπτώματα χωρίς να αναγνωρίζεται τελικά η κατάθλιψη.
Σήμερα, υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα αποτελεσματικών ψυχοθεραπευτικών μεθόδων για την κατάθλιψη, οι οποίες παρέχονται στο Ι.Ψ.Κ, αν χρειαστεί και σε συνδυασμό με καινούργια, αποτελεσματικά και ασφαλή αντικαταθλιπτικά φάρμακα.