ΔΕΥ-ΠΑΡ: 10:00πμ - 10:00μμ

Άγχος

Το άγχος αποτελεί σήμερα μια αναπόφευκτη πλευρά της ζωής μας. Για πάρα πολλούς ανθρώπους, όμως, φτάνει να γίνεται βασανιστικό και να τους εμποδίζει στην καθημερινή τους λειτουργικότητα.

Έτσι, πολλοί μπορεί να αναπτύσσουν μια υπερβολική ανησυχία και έγνοια για ένα πλήθος καθημερινών θεμάτων (π.χ δουλειά, σπουδές, παιδιά) η οποία τους δημιουργεί μια διαρκή υπερένταση, αίσθηση ότι θα συμβεί κάτι “κακό”, αϋπνία, διαταραχή στη συγκέντρωση.

Σε άλλους συμβαίνουν ξαφνικές προσβολές έντονου άγχους (επεισόδια πανικού) οι οποίες χαρακτηρίζονται από δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα (δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, αίσθημα πνιγμονής, τρέμουλο, ταχυπαλμία, ιδρώτα, ζάλη, τάση για λιποθυμία, κ.ά.) ενώ ταυτόχρονα το άτομο φοβάται έντονα ότι τού συμβαίνει κάποια επικίνδυνη σωματική αρρώστια (“καρδιακό επεισόδιο”, “εγκεφαλικό”) από την οποία μπορεί και “να πεθάνει”, ότι θα “τρελαθεί”, θα “χάσει τον έλεγχο” ή ότι θα γελοιοποιηθεί μπροστά σε άλλους.

Ακόμα παραπέρα, οι φόβοι αυτοί μπορεί να οδηγήσουν το άτομο να αποφεύγει χώρους και καταστάσεις όπου θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο να έχει άμεση βοήθεια ή ότι τα συμπτώματά του θα γίνουν αντιληπτά από άλλους (αγορά, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώροι διασκέδασης, γενικά πολυσύχναστα μέρη, ή αντίθετα απομονωμένα ή κλειστά μέρη). Μπορεί να φτάσει να έχει την ανάγκη ενός έμπιστου ατόμου που να είναι πάντα μαζί του στις παραπάνω καταστάσεις ή να οδηγηθεί στην απογοήτευση και στην παραίτηση.

Στο Ι.Ψ.Κ. παρέχεται ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση για τις παραπάνω καταστάσεις.